jump to navigation

ApA ItU CiNtA? November 22, 2007

Posted by "eS@RLi" in Cinta.
trackback

APA ITU CINTA?

Tanyalah siapa saja apa itu cinta… sure anda akan dapat jawapan yang berbeza2 dari setiap orang… definisi cinta terlalu luas.. tak kiralah cinta sesama keluarga, adik beradik, pasangan kekasih… atau pada artis pujaan(??) hehehehe….
Cinta adalah satu perasaan yang wujud terhadap seseorang yang menarik minat kita untuk mendekatinya. cinta selalunya lahir dari hati yang tulus dan ikhlas. kalau buleh, kita nak seisi dunia tahu yang kita telah jatuh cinta….

Ada Apa Dengan Cinta?
———————
hehehehe…. bukan citer indonesia tu lah… bukan jugak lagu melly. ramai yang tidak menyedari apa gunanya cinta. cinta memainkan peranan yang sungguh kuat dalam kehidupan kita. kadang2.. nak pi keje pun malas, kan.. tetiba masuk sorang boss baru yang hensem dan ala2 David Becham (ahaks!!) kat office kita… wow!!! hensemnya dia… sure tetiap hari semangat nak ke office tu berkobar2, kan! yalah… kalaulah dapat berselisih bahu dengan dia dan terbau perfume Polo Sport yang dia pakai tu… alahaiii…. tak tidur malam jadinya!!
tak kurang juga… kalau katakan, kita bergaduh dengan kekasih kita.. ala… bukan hal besaq pun sebenaqnya… pasai dia terlupa harijadi kita je…!! hambooii… merajuk.. tak hingat nyer panjang muncung dia tu! kalau nak buat sangkut baju pun buleh! time tu.. rasanya kalaulah mamat tu duduk kat depan muka kita la… nak je benamkan muka dia kat dalam kolah bilik mandi, kan! heheehe… lepas tu… semua orang dalam rumah habis kena taufan kita! ada je yang tak puas hati! ada je yang tak kena… kucing terlanggaq kita pun, habis kena tendang!!
hah.. itulah penangan cinta… jangan ingat cinta tak bawak effect apa2 pada si pencinta…. sekali kena penangan cinta.. harus gunung pun buleh runtuh….

Bagaimana Nak Tahu Kita Dah Jatuh Cinta?
—————————————-
“dari jauh dah nampak kelibat sorang mamat yang segak berbaju Melayu teluk belanga. hati kita berdebar-debar… kita nampak pokok yang besaq. nak nyorok kat sana ke? kang dia tak perasan lak! time tu, kita punyelah sibuk belek sana belek sini… takut2 kain senget sebelah ke… rambut kusut ke… eh! lipstik ada tak ni? kang nampak pucat je… tak menawan pulak… nak senyum macam mana ek? nak tegur ke tak ni? kang tegoq kang.. dia kata gatal pulak.. ish… tak tegoq kang.. melepas pulak…..”
hehehehee…. peristiwa di atas pernah terjadi pada anda? apa yang anda rasa bila orang yang anda minati berada di depan mata anda… hai… kalaulah jantung tu buleh keluar, dah lama tercabut dari tangkainya, kan! ahaks…
bila kita dah berdebar2 tu… bila kita asik nak tarik perhatian orang tu je… tandanya kita dah crush kat dia. kalau buleh, nak dengar suara dia selalu… nak tengok muka dia sepanjang masa… nak dia beri perhatian pada kita sorang je.. terdengar dia sakit sikit, teruih pi cari ubat untuk dia. padahal kita sindri sakit, tahan dok merengkok je kat umah….
time tu… mulalah ilham mai terkepuk2. sampai membuak2… kalau beli buku tulis budak sekolah, harus penuh satu buku! heheeheh… itu tandanya dah jatuh cintalah tu….

Apa Nak Buat Kalau Jatuh Cinta?
——————————-
1/ pastikan yang anda benar2 jatuh cinta padanya atau hanya suka saja2.
2/ check dulu…. dia dah berpunya atau belum… jangan main bantai nak crush je kat dia… sekali… tengok2 anak dah ada 2 orang… heheeh…
3/ jangan tunjukkan sangat perasaan anda. cuba dekati dia perlahan2 dulu. jangan terus serang je sesiapa yang bersamanya.
4/ kalau betul2 dah sukakan dia, apa kata berterus terang. zaman skang ni bukan zaman 60-an kan! lelaki dah buleh terima kalau perempuan yang mulakan dulu!!
5/ just be ur self. elakkan mengubah identiti anda mengikut seleranya. katakan, dia sukakan perempuan yang berpakaian seksi sedangkan anda tidak. takkanlah nak tukar imej pulak, kan! silap2 haribulan, orang ingat anda dah tak betul!!
6/ cuba tarik perhatiannya. kalau segala yang anda buat betul di matanya… bolehlah terus pada step seterusnya!

Perbezaan Cinta, Sayang, Suka dan Minat
—————————————
Oppsss…. jangan salah faham di antara cinta, sayang, suka dan minat….
Cinta – kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya.
Sayang – kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita.
Suka – kita sukakan dia kerana dia kelakar. dia happy-go-lucky. bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. tapi, kita taklah rindu giller kat dia bila tak berjumpa seminggu…
Minat – apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya. katakan, kita suka orang yang tinggi, tegap dan botak. cam Lex Luthor lah katakan…. ahaks!! then, kita terjumpa ngan orang sebijon cam si Lex ni. so, sure kita dok intai2 dia… tengok apa yang dia buat… ataupun, dia pandai melukis. apa je yang dia lukis, cantik belaka…. kita pula suka lukisan tapi tak pandai melukis pulak…. jadi, kita minat pada dia sebab lukisan….

__________________ 

Comments»

1. anas - November 22, 2007

apaan ya cinta itu
baca dulu ah

2. "eS@RLi" - November 22, 2007

HyE AnAs.. sLaMaT MbAcE.. HiKsS..

3. marvan - November 22, 2007

jangan banyak lamu… orang manado bilang sih begitu..! lala mulu….

4. marvan - November 22, 2007

cape dhe..

5. kantoi - November 23, 2007

cinta itu lautan….sukar utk di renangi.
heheheh…tapi kalau naik bot…ya mudah..!!

6. "eS@RLi" - November 23, 2007

aHaKsSs KaNtOi.. nAiK KaPaL SeLaM lEh TeRoKa sAmPaI DaSaR NyEr kAn.. hUhUuu…

7. vie - November 24, 2007

tak taunya aku..tetap susah rasanya bedakan sayang n cinta
yang pasti ku ingin dia bahagia…

8. "eS@RLi" - November 25, 2007

Hi vIe.. wAt dIeR BaHgIa rAsE D HaRgAi.. ItU Yg lBh bAiK..

9. Sedutmp3 - November 29, 2007

waduh bnyk sih org indonesia disini..
Nice artikal

10. "eS@RLi" - November 30, 2007

SuMe tUh jIrAn bAhHH.. EhEhEe.. tHaNkSs..

11. arul - June 19, 2008

mcm ader pengalaman je..

12. eqa - May 13, 2010

kita nak diri disayangi..dan di hrgai..

13. angga - July 11, 2010

itulah cinta,susah ditebak………….

14. asyikin - July 15, 2010

cinta tu apa???? seumur hidup saya,saya x pernah bercinta……agaknya kalau org sedang bercinta tu dia marah x kalau ternampak kekasih dia dengan lelaki atau perempuan lain????sorry sebab tanya soalan cam tu….saya hanya nak tanya je…….sorry.

15. "eS@RLi" - August 21, 2010

aRuL – AdER La sKeT2..
eQa – sUmE OrG InGiN rAsA D SaYaNgI n MeNyAyAnGi.. sBb tUh ALLAH SWT MeNcIpTaKaN SeSuAtU BeRpAsAnG2An..
aNgGa – yUp.. LuAs PeNgErTiAn cInTa TuH..
aSyIkIn – CiNtA tUh ByK pEnGeRtIAnNyA.. T’PuLaNg uTk kItA mEnAfSiRkAnNyA.. mUsTi RaSa mArAh.. CeMbUrU.. Tp bETTeR sElIdIk dUlU sApEr “OrG” TuH.. JgN mUdAh SErKaP JaRaNg.. KaY..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: