jump to navigation

TiPs kE RuMaH sI DiA.. EhEmM EhEmM.. January 21, 2008

Posted by "eS@RLi" in Cinta.
trackback

Eheemmmm… si dia mengajak anda beraya ke rumahnya!

Saya pasti ramai yang menunggu detik ini, kan? Hari demi hari dihitung dengan penuh debaran….. Perasaan gembira, panik, gelabah dan seronok pasti bercampur gaul. Maklumlah, saat inilah yang merupakan masa yang sesuai sekali untuk memperkenalkan pujaan hati kepada kaum keluarga, bukan!

Baju mana yang nak di pakai? Tudung pula perlu ‘matching’ dengan baju…… Iyerlah, pertama kali bertemu muka dengan ‘bakal mertua’. Semua perlu dipelihara. Penampilan diri, tutur kata dan tata tertib harus dijaga. Lebih-lebih lagi jika si dia beribukan ‘mak datin’…. Naya kalau ada hati yang tak berkenan. Silap-silap anda akan mendapat ‘lampu merah’!

Tip 1 : Jaga Penampilan – Pakai baju yang macam baju

Fikirkan pakaian yang sesuai untuk dipakai pada hari tersebut. Lagi bagus jika anda membuat persediaan awal supaya tidak kelam-kabut pada hari yang dijanjikan itu. Pastikan pakaian anda kemas dan sedap mata memandang. Takkan sekadar T-shirt dan ‘jeans’ sahaja, kot! Alangkah manisnya jika berbaju kurung bagi wanita dan segaknya si jejaka dengan berbaju Melayu. Pasti terserlah penampilan diri anda di hadapan keluarganya.

Tip 2 : Bawa Teman – Teman yang bleh dipercayai (bukan teman yang ber’tanduk’ dua)

Elok jika anda membawa teman ke rumah si dia. Barulah hilang sedikit perasaan segan jika ke sana keseorangan. Lagipun, anda pasti tidak mahu nampak ketara sangat mempunyai hubungan dengan anak mereka jika dikenalkan sebagai kawan-kawan. Seorang dua peneman rasanya sudah memadai.Tapi jangan pula membawa terlalu ramai kerana bimbang hilang pula keistimewaan anda di mata keluarganya.

Tip 3 : Kenali Ahli Keluarganya – Lepas ni jangan plak buat2 tak kenal bila jumpa kat pekan

Teman anda tentu selalu bercerita tentang ahli keluarganya. Cuba ingati nama mereka kerana ia boleh membantu anda semasa sesi perkenalan di rumahnya nanti. Tunjukkan bahawa anda benar-benar berminat untuk mengenali mereka. Jika mereka dapat melihat keikhlasan hati anda, pasti anda mendapat ‘green light’ untuk masuk ke dalam keluarga si dia.

Tip 4 : Jaga Adab Sopan – Makan sikit je walaupun tengah lapor tak makan seminggu

‘First impression’ selalunya memainkan peranan besar yang boleh menguntungkan atau merugikan anda. Peliharalah adab tertib anda terutamanya di hadapan ibu bapanya. Mulakan dengan bersalam sebagai tanda hormat pada mereka. Hati mereka pasti berbunga jika bermenantukan anda yang mempunya budi pekerti dan sopan santun yang tinggi.

Tip 5 : Bersikap Ramah Mesra – Ramah tapi tak mesra pon bleh kalau rasa korang main2 je dlm hubungan ni

Mulakan perbualan dengan bertanya khabar. Mungkin tentang ahli keluarganya atau kerjaya ibu bapanya (walaupun anda pasti sudah mengetahuinya) . Jangan berbual kosong kerana ia kadang-kadang membuat anda ‘merapu’. Dan jangan terlalu ‘excited’ semasa berbual kerana kadang-kadang kita boleh tersilap cakap yang mana ia boleh mengeruhkan perhubungan!

Tip 6 : Murahkan Senyuman – Senyumlah-senyumlah wahai cik mek molek

Jangan panik semasa bersemuka dengan keluarganya. Tingkatkan keyakinan anda dengan memberikan senyuman. Anda pasti tidak mahu dikata sombong, bukan? Kadang kala senyum boleh menutup sikap malu dan pendiam dalam diri anda. Tapi awas, jangan asyik tersenyum macam ‘kerang busuk’ pulak!

Tip 7 : Sediakan Buah Tangan – Buah tangan je jgn plak kasi buah buku lima

Adab menziarah, buah tangan pasti dihulur. Tanda menghormati rumah yang dikunjungi. Ringankan tangan anda membawa sedikit buah tangan agar tuan rumah rasa dihargai. Lebih-lagi orang tuanya tentu sukakan ‘bakal menantu’ yang bersikap pemurah. Malah, bonus bagi anda jika menyediakan sedikit ‘duit raya’ untuk bakal adik-adik ipar, kan!”
 

..peeeeeeeeeeeewwwi ttt!!! 

Comments»

1. anakkawi - January 21, 2008

mak aku ckp abg sulung aku ckp kt parent aku kawan nk datang umah, masa tu aku xda kt lembah klang ni, so jumpa kak ipar aku masa dia tunang je r…

abg no 2 aku lak ckp kt bapak aku kwn nk tumpang balik kg [kt seberang perai nun]

aku ni lak nk ckp ape kt parent aku ha? hikhik

2. kantoi - January 21, 2008

hahah….hang ckp ja…kawan nak dtg makan kat umah…ahahahhahah…gurau je yee…jgn marah arrr…

bnyk AYAT boleh try…
MAK..kawan dtg nak tumpang tidoq…
Mak kawan dtg nak tumpang mandi..
Mak kwn dtg…nak jumpa mak….hahahhahha

tip yg bagus.. MAK jom jln2 gi KLCC shoping..hahahhahaahha

3. anakkawi - January 21, 2008

uh, ada ka kwn tumpang tidoq + tumpang mandi…
susah2 ckp kwn nk dtg beraye jek [taktik lamo, hikhik] itu pon klo kene masa dan keadaan yg seswai r, mak aku busy ujung2 tahun neh… kene tanda kertas exam…

4. "eS@RLi" - January 22, 2008

aNaKkAwI~~ aHaHaHaAa.. AnAkKaWi aWk cKp lAa kAt mAk aWk..
mAk kAwI BaWaKkAn mEnAnTu tOk mAk..
eHeHeHeE.. DiReCt tO D PoInT KaN SeNaNg..
HiHiHii.. aMpUnNn..

KaNtOi~~ cHe’ sUkA LaA aJaK MAk mEnTuA G SoPiNg..
mUaHaHaHaA…. KaNtOi..

5. kantoi - January 22, 2008

hahaha…berani ke ko bawak mak mertua shoping..
Mak mertua sekarang canggih2 dah…kang dia order
nak set rambut,nak buat terapi lansing,barangan kulit…

skrg ni…tudung2 ni dia tak main dah..hhahahahahhahahah

gurau je yee..jgn marah..arrrrrrrrrrrr..!!

6. "eS@RLi" - January 22, 2008

AlAhAi pEw suSaH.. AnAk lAkI DiEr kAn aDeR.. ToK MaK DiEr gAk.. MiAhAhAhAaA…

7. anakkawi - January 22, 2008

anakkawi cakap mao bwk ersarli jek dtg umah, hikhik…

8. "eS@RLi" - January 22, 2008

AhAhAhAaAa..

9. coet - March 9, 2011

okey lah 2 pling krang tmpil kn imge sbnar kta….

"eS@RLi" - April 14, 2011

yup.. x yah pura-pura..
tp kena la jaga imej jugak yer.. br la mak mentua kasik lulus..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: