jump to navigation

AkU HaMpIr mEnJaDi mAnGsA May 9, 2008

Posted by "eS@RLi" in My Life.
trackback

Salam sejahtera….

 

Hako baru balik dari menghadiri “MLM” (MULTI LEVEL MARKETING) beberapa ari yg lepas. Sebelum nih hako mmg x amik port sgt pasal nak mendapatkan duit sampingan dengan cara yg cepat. Konon nyer la. Ntah macamana, hati hako tergerak pulak tok ikut dorg. Biler da set date n masa spt yg telah ditetapkan, bertolak la hako 5 org 1 kereta ke ibu kota Kolumpo. Sampai2 jer hako begitu teruja ngn suasana dan opis ‘MLM” nih. Mak aih, beso giler opis nyer, rase bangga lakss biler melangkah masok. Banyak betol manusia. Rata2 nyer sebaya n muder2 cam hako jerk. Hako nengok segak2 sume nyer. Malam2 pon pakai “kot” huhuuuu… Terasa seperti kerdil nyer hako kat sini. Kat tempat parking, kawan hako sebok la memberitahu keta sport nih kepunyaan si polan dan polan.. Keta yg itu sipolan2.. Semua nyer berjaya ngan melibatkan diri dengan bisness nih.. Dalam hati hako, boley tahan jugak.

 

            Hako dibawa untuk meninjau2 opis mereka. Mak aih, lampu yg cam aroma terapi sahaja boley mencecah hingga puluhan2 ribu. Giler betol!! Rekaan yg x seberapa pon paling cikai $1000 ++ lebey. Pergggg.. Gaji hako pon x sampai cenggitu.. huhuu. Hako pandang kiri, pandang kanan, sume nyer dok sebok bercerita pasal bisness nih. Ader banyak meja bulat yg boleh memuatkan makhluk dalam 4 ke 5 org. Hako pon x sabar nak menunggu turn hako gak.. Sementara tuh, kawan hako memberitahu la serba sedikit info pasal company nih. Harga sewaan opis jer puluhan ribu ringgit. SPA mereka sajer jutaan ringgit. Hebat2…

 

Biler tiba turn hako, yg menerangkan kat hako tuh sorg marquis chineese. Biasa la biler nk memulakan bicara, kena melalui proses perkenalan dulu. Tanya duduk mana, anak ke brp, kerja apa, sampai la dier taw haku ader seorg abg yg bekerja kerajaan. Dan2 dier suruh hako bawak abg hako tok dengar mende nih skali. Hako pon heran yg nak join mende nih hako bukan abg hako. Per kena mengena!! Abg hako pon bukan berminat ngn mende camnih. Sesetgh keadaan dier agak serius n akan menggunakan kuasa veto nyer. Arggghhh.. Beria2 dier memujuk hako utk bawa abg haku skali br dier nk cerita. Stress betol hako. Datang jauh2 xnak citer lakss. Nak ajer hako lempang muke dier (kalo berani la) kuikuikuii..

 

~~ Minggu yg lain~~

 

            Abg hako ckp xmo join, dier da penah pegi mcm2 bisness yg sama camnih 1 pon x masok. Siap kate “dier taw org keja gomen, nak soh masok la tuh senang wat loan”. Sume usaha telah hako buat utk mempengaruhi abg hako tok dgr bisness nih. Atlast, terbuka jua ati dia tok join. Kali nih seorg marquis melayu. Setelah selesai penerangan n penjelasan, we all sume rase cam respek jugak la kat brother nih. Timbalan pengarah MBSA pon boley b’henti kerja tok involve lam bisness nih full time. PeRgGGG… Hako sendirik pon terkezut, dan2 abg hako boley “sign” surat perjanjian pinjaman bank. Sblum nih mati2 dier kate xmo. Biar betol abg hako nih!! Kalu sesiapa sahaja mendengar pasti rase teruja dlm bisness nih. Hako sampai umah dulu dari abg hako. Rupa2nya dier melepak dulu ngn kwn2 dier. Balik2 umah jerk dier pgil hako n kate xyah masok bisness nih. Menipu!! Pulak dah. Hako bingung jap.

Sampai la abg hako bukak citer member yg dier jumpa tadik mmg da penah join bisness nih thn lepas. Bisness nih mmg menipu dan x sesuai langsong!! Siap kwn dier kate kalu x percaya cube surf tenet ader blog n forum2 pasal bisness nih. Esok nyer hako semangat la surf. Senang jerk nak carik rupe nyer, byk info pasal bisness nih dr baik hingga la kurang enak didengar. Hako terjumpa 1 forum, mayb yg member kwn abg hako tuh maksudkan. Hako teliti dr 1 page ke 1 page. Ketinggalan sungguh hako nih. Drp komen2 mereka baru hako faham sepenuh nyer perjalanan bisness nih camana. Same jerk ngan bisness yg lain, kena carik org n system pyramid. Tringat waktu mula2 2 marquis tuh kate, xpayah nk risau2 carik org n nih bkn pyramid. Kiter sume same n dlm 1 network. Hampeh tol. Byk lagik tersirat drp tersurat. Yg hako agak musykil kenapa kiter mesti wat loan.?? Sedangkan kalo nak masok kena bayar $250, kwn hako kate kalo nk wat bisness mesti kena modal kan. Kiter xder cash sbb tuh wat loan. Yg tuh xper la lagik. Pastuh abg hako psyco hako. Kalo kiter masok maner pergi nyer duit puluh2 ribu tuh?? Hako pon xtaw. Kalo nk diikutkan, “pendapatan” bergantung ngn hasil carik org so maner pergi duit tuh.

 

            Daripada komen2 budak2 forum, bisness nih bersifat penganiayaan n makan riba. Jelas2 yg tak pernah bhutang memaksa tok bhutang n makan riba daripada org2 yg join. Sedey jugak hako bace, ader yg student n ramai yg nyesal. Hako pon bersimpati ngn kwn hako tuh sbb dier br jerk join n labor byk jugak. Dier tak taw cerita nih. Nasib baik la hako ada abg, buruk2 dier pon der masa2 tertentu sgt b’tggjawab. 2 malam kitorg discuss mende nih. And nasehat yg amat berguna yg hako dapat, sebelum nak join satu2 benda tuh selidik dulu hingga ke akar umbi!! Daaaaa~~~

 

 

           

 

 

Comments»

1. kantoi - May 10, 2008

la…apa nama bisnes tu hako…apa web site dia..bagi boleh.
nak gak tahu perkembangan ‘cepat kaya’ ni…

2. "eS@RLi" - May 10, 2008

MuAhAhAhAaA…. xPEr kEw kAsIk tAw?? kAnG BlOG SaRlI KeNa “bAnD” LaKsS KuIkuIkUii…

3. cicak - May 10, 2008

gue pun pernah gak sipi2 ndak dinoda dgn amoi yg bagi brochure kat shopping mall ..
terdiam kjap gue .. tengok senyum simpul dier…
rasa mcm ndak terjun bangunan jerrr time tuuu…
tu baru brochure..kalu surat cinta kerrr..
mau gak nyer gue lari nyruk bawah counter pertanyaan….
seb baik gue ingat pesanan mak gue ..
tenong org pompuan tak leh lelama.. nanti mata kena ketuit..

4. kantoi - May 10, 2008

hahahahaha…….tu org jual skim cepat kaya ker
jual minyak wagi cak?…

5. "eS@RLi" - May 10, 2008

AhAhAhAhAAAaaA CaK… Yo lAh.. tUh oWaNg pOmOtE MiNYAk sEnYoYoNg tUh…. kWaNg3

6. zue - May 12, 2008

hallu… zue tahu la kat mane tu.. dkeat ngan convention centre kan..? jalan belakang taman klcc tu.. zue dh pegi. sorang akak ni ajak.. mule2 die tanye, nak keje part time x..? kat spa die. zue pun ckp leh gak.. pastu die ajak g situ. tu la lampu haba tu harga smpai berpuluh ribu, org2 kats itu hampir keseluruhan pakai kot. dh dgr taklimat tu, zue tanye la nk masuk tu byr berapa.. mule2 sekalid ie kate 250,, pastu dtg lagi bawak 2000… mak oii zue dh pening.. nak 250 tu mlm tu juge. ckp kat die zue tak bawa cash ( ayat mengelat ) di ekate atm ade kat luar.. aduhh bingung tak tahu cr nak larikan diri. pastu ckp jelah yg pelik2, zue ckp nak fikir dlu.. mule2 td ingatkan byr 250 je. dh tu tetibe suruh bawak 2000 lg, zue br keje, mane nak cekau duitt cm tu.. kakak tu ckp, masuk je byar dulu 250 tu.. duit 2000 tu leh cr.. die dulu pun pnjam duit mak mertua. xsampai sebulan die byr balik. pastu die ckp mak di eyang tegas tu pun leh cair hati nak join sekali.. zue tolak juge. Laki cine tu pujuk, zu etolak lagi. muke abg die yang beri taklimat tu dh berubah. mgkin mrh kot.. last2 zue kate zue nk balik. bg zue fikir dulu.. nseb baik tak tergoda.. tempat yang sama esarli pegi tu la..

7. dyana - May 12, 2008

assalamualaikum esarli…. dah lame dyana tak lawat blog sarli, blog dyana pun dah lame tak update. bz sikit n dalam dilema. Kerjaya or Love??? p pasal MLM ni, dyana dh join n tak ke mana pun. sebab malas nak gerak bisnes nie. p on last sunday 11/05 ari tu, dyana g seminar herbalife. Interesting n seriuosly benda nie wujud n bagus… dr ape yg dyana dgr n nampak. Pompuan tue, die dapat income 80 thousand per month… loderd giler…

8. "eS@RLi" - May 12, 2008

hYe zUe!! tHaTs rItE.. KaT Klcc.. dEkAt nGn cOnVeNtIoN cEnTeR.. KuIkUiKuIiI.. tImE TuH SaRlI Nk dGr jErK.. BkN Nk mAsOk tRuS.. X BaWaK PoN $250 wAkAkAa.. mMg kAlO DgR DoRg nYeR CeRiTa.. iNtEreStEd tOk KItEr jOiN.. HuHuUu.. DoRg cKp x pAkSe.. fIkIr lUr.. tP TeTiAp aRi dOk mSg, cAlL.. AbG SaRlI X LaYaN PoN.. HaK3..

9. "eS@RLi" - May 12, 2008

WsAlAm dYaNa.. sAmE La dYaNa.. sArLi pOn lAmE X UpDaTe.. Br dEr mAsE NIH.. HeHeE.. MaYbE “MLM” yG DyAnA JoIn tUh d pErCaYaI.. Tp hAk niH bAhYe gIlEr.. kAlO SiLaP LaNgKaH.. SaMpAi kE TuE KiTeR KeNa bAyOr lOaN.. HuHUUu.. bAhYe2..

10. sYaMiEy - May 13, 2008

hooho, sarli neh,jgn ler join mende2 cmtu.biarlah kite gj sket, asal bahagia.hehhe..

11. "eS@RLi" - May 13, 2008

YeR La tObAt ESARlI PaS NiH.. MiAhAhAhaAa.. NaSiB BaIk.. sIpI2 JeRk tUh.. hEhEheE..

12. tR0ubLemakeR - May 14, 2008

iiissssyyyyhhhh2,,,,,,,,,,,, syian!!!!!!

13. "eS@RLi" - May 14, 2008

AhAhAhAaA.. tAw xPeW.. HuHuUu.. JgN BiArKaN IdOp aNdA D TiPu oLeH BaNgSa aSiNg.. hUhUU..

14. udin - June 4, 2008

nasib baik awak tak masuk. pesan saya untuk semua yang pi dengar cerita mlm ni jangan terpedaya dengan life diaorang tu. diaorang tu dapat pakai kete besar tu semua hasil dari orang bawahan. yang merana orang bawah. baik kalau ada duit tu simpan ajer kat asb. aku pun pernah dengar penerangan dorang sampai last sekali aku kasi basuh minda mereka yang nak menipu ni. tak logik harga barang pun paling murah rm900. siapa yang boleh beli. kaji dulu sebelum join. hati2 dgn banyak skim yang ada. semoga kita semua tidak terpedaya

15. "eS@RLi" - June 6, 2008

YeW LeW.. TiPu!! tIpU!! JgN PeRcAyE.. HiKSsS..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: