jump to navigation

pEtUa uNtUk mEnDaPaTkAn bAyI LeLaKi @ PEReMpUaN November 21, 2008

Posted by "eS@RLi" in Rehsia UmahTangga.
trackback

Disini ada sedikit info dan diharap menjadian panduan berguna buat dikongsi bersama-sama terutama kepada suami isteri yang baru berumahtangga untuk merancang keluarga….Ketahuilah, untuk mendapatkan bayi lelaki atau perempuan, semuanya boleh dirancang..

Amalan Pemakanan Isteri sebelum bersama

1. Madu lebah (utk energy dan kesihatan dalaman)
2. Minum susu dan mengambil buah badam sebagai sajian ringan
3. Amalkan minum sup ayam dan makanan berempah
3. Minuman berhalia juga bagus (suami juga – utk kepekatan air mani)

Tips untuk mendapatkan bayi perempuan :

1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi perempuan.

2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so
sperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. That’s why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.

3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;
Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)

5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
2. Banyakkan makan buah-buahan
3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam

2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”

3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)

Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan – perutnya meleper atau membulat rata ke kiri dan kanan.

Tips untuk mendapatkan bayi lelaki:

Sebelum & Selepas:

1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi lelaki

2. Bersama suami pada waktu tidak subur isteri (antara hari dua puluh satu hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama selepas waktu subur) Kenapa dlm waktu tidak subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan gen X/Y yg perlu dikumpulkan perlu lebih sedikit pada waktu ini. Hanya dalam waktu tidak subur ini saja, hormon
suami perlu lebih aktif dr isteri. Agak susah nak dapatkan bayi lelaki tapi depends gak.. (kebanyakan pasangan baru berkahwin selalu dapat bayi perempuan sbb first time bagi si isteri melalui ‘gitu-gitu’ so excited terlebih sikit… tapi kalau merancang, memang mudah dapat bayi lelaki)

3. Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan sedalam mungkin
(Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan kedalam rahim isteri supaya gen XX lebih banyak dr XY; Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke kanan)

5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging
2. Banyakkan makan yg berasid
3. Amalan minuman kurang manis

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah Maryam utk pembentukan minda bayi) * lebihkan/kekerapan kepada surah Yusuf

2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama
“Muhammad” atau “Ahmad”/”Amin”

3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)

Fizikal ibu yg mengandungkan bayi lelaki – perutnya membesar atau meruncing ke hadapan.

Selamat mendapatkan baby pilihan anda! Kita hanya merancang dan berikhtiar, tapi Allah swt yang tentukan…

Comments»

1. crazylove - November 24, 2008

bayak yips kat cni kan…
huahuahuahuahua

2. zouk - November 24, 2008

muahahaha bagus3 tak terfikir lak ada teknik2nyer yg tersendiri,
emm.. macam2 ada!

3. "eS@RLi" - November 25, 2008

aHaKs.. dEr cArE NyEr.. tP KiTeR MaNuSiAkAn.. HaNyA MaMpU MeRaNcAnG TuHaN JuA Yg tEnTuKaN.. ^_^

4. Laila - July 6, 2009

Harap Petua dapat membantu agar mendapat Bayi yg di Inginkan…
Sekurangnya Pendapat dan Petua ini.. memberi inspirasi kepada bakal2 ibu … heheheheee best!!! Tabik hormat buat mereka yg buat laman web tuk Petua nih… Adios!!!!! Tambah lagi lah informasi k…. Makasi….

5. "eS@RLi" - July 7, 2009

mEkAsEh kEmBaLiK LaIlA..
mUdAh2aN D PeRmUdAhKaN jAlAn.. eHeHeE..

6. nani - November 2, 2009

t/kasih…

"eS@RLi" - November 3, 2009

sama-sama..

7. ardy - September 26, 2010

oke juga,tipsnya.boleh lah di coba.

8. "eS@RLi" - October 6, 2010

sIlEr-SiLeR.. :)

9. Faridah - October 15, 2010

thank u atas perkongsian ilmu dan tips2 tersebut… tetapi agak keliru la bayk artikel @ petua2 yg dah terbaca mengenai petua mendaptkan anak perempuan…
ada yg mengatakan bersama dgn pasangan pada hari ke 11-19 slps haid… ada pula mgatakan pada hr 18-23 slpas haid dan ada jga mengatakan pada hari ke 8- 15… yang mana satu betyl dan yang nak ikut… please beri tips yang tepat sebab saya merancang untuk memiliki seorang anak perempuan…
terima kasih..

10. "eS@RLi" - October 21, 2010

FaRiDaH : sAyE BkN OrG Yg aRiF TtG NiH.. mAyB AkAk lEy rUjUk dGn oRg yG LbH PaKaR.. sAyE HaNyA BkOnGsI InFo.. :)

11. ZaZueMie - January 26, 2011

tq ttg info..sy nie mmg tak arif tentang pengiraan hari tuuu…(antara hari dua puluh satu hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama selepas waktu subur) mcm mane nk kira…?
cth: kalo mcm 1st day period bermula 26/01/11..means kiraan utk 1st day nye bermula pada 26/01/11 hingga hari yg ke-21 ke…? minta tolong utk sesape yg arif perkara niee… =)

12. hajar - September 5, 2011

nape saya rasa mcm tips kat atas tu terbalik jer???

13. DSS - October 19, 2011

SAY DAH TRY TAPI SATU PUN TAK LEH PAKAI, SY IKUT BYK KALI, TP TAK BERJAYA PUN ………….TIUPU MENGARUTLAH SEMUA NIE…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: