jump to navigation

sEsuAtU YaNg tAk dIdUgA.. May 18, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
trackback

Hari Sabtu yang lepas, hako bersiap2 ke opis seperti biasa. Dalam perjalanan tuh, hako berhenti sekejap tok membeli nasik lemak. Seperti lazimnya, hako beli 3 bungkus tok rakan2 opismate hako sekalik. Ada la dalam 5-10 minit menantikan nasik lemak tuh siap. Biler da wat pembayaran hako berjalan ke kereta. Time berjalan ngan sopan santun tuh haks, hako dengar ader ngiauan bunyik anak kucin “miaw.. miaw.. miaw..” (nyaring jerk). Hako tak rase plaks nak mencarik kelibat anak kucin tuh dan darik mana dier mengiau. Dalam hati hako berkata “owh maybe bunyik ringtone mamat2 indon yang makan kat situ kot. (Coz bunyi nyer nyaring jerk dan senada). Skang kan macam2 bunyik ringtone handset ada. Hako heran gak enset saper la tuh yang tak reti2 nak jwb. So wat dun know jer la ke kereta.

On the way ke opis tuh, tiba2 hako dikejutkan dengan bunyik anak kucing yang hako dengar tadik. Korang bayangkan radio yang hako pasang klu time drive punyer la kuat. (Dah jadik habbit klu dok sensowang lam keta dengar music kuat2) boley dengar sayup2 jer suara anak kucing tadik. Hako punyer la cuak sambil drive tuh melilau tengok ke dalam keta, depan blakang. Anak kucin nih der masok lam keta hako ker mase “park” tadik? Hako da terlanggar anak kucing ker? Hako salah dengar ker? Per kena ngan hako ari nih terkena badi kucing ker? Isyh macam2 yang hako dok fikirkan. Rase macam nak berhentikan kereta jer kat bahu jalan nak wat spot check.

Minyak keta hako memang ala2 jerk ari tuh. Terpaksa la hako berhenti kat shell tok mengisik minyak. (Slalu hako isik minyak kat petronas jerk. Coz  konon2 nyer Shell nak boikot. Tapi klu emergency hako isik la jugak!!. Da lama hako tak isik minyak kat shell tuh sampaikan mamat kat situ tegur da jarang nampak hako. Bukak2 pintu kereta jerk, tersentak giler hako. (Kuat giler bunyi ngiauan anak kucing tuh). Hako pon tak pasti darik arah mana lagik. Puas hako dok tengok kat bawah bumper keta (tak derk apa2). Kat tayar depan hako tengok pon xder paper. Da tak sedap dah badan hako nih.

Hako teruskan pemanduan. Elok2 hako dengar music darik corong radio tuh kuat2. Terus hako slowkan, lame2 hako matikan. Saper tak cuak beb. Sepanjang perjalanan berbunyi. Kejap2 kuat, kejap2 sayup kedengaran. Hako rase tak sabar2 jerk nk sampai opis. Laju jugak la hako merempit drive. Hiks!

Sampai2 jerk opis, bukak2 jerk pintu keta.. (jeng2.. munyik sound effect yg sungguh mengejutkan.. ekeke) Alangkah terkejut badak nyer hako!! Memang ada seekor anak kucing dekat celah hadapan tepi sebelah pemandu diantara tayar tuh. (Korang ley dapat agak tak kat mana kedudukannya? Hako pon tak taw nk terangkan camana). Klu kiter bukak pintu kan boley nampak ruang depan antara tayar tuh. Anak kucing tuh terperangkap kat situ! Hako mengucap panjang time tuh. Terkejut tak sangka macamana dier berada kat situ. Hairan bila masa dan bagaimana dier boley berada kat situ. Cuak dan risau memandangkan keadaan dier. Imagine! setengah jam perjalanan hako bawak laju la jugak. Tak taw mcmana hako nak kabarkan. Oh tuhan! Ampunkan hako.

Terus hako capai handset! Call opismate hako soh dier turun bawah sekejap. Dier turun2 jer terus hako cakap der anak kucing. Dier tanya kat mana? Hako pon tunjuk la. Dalam dier terkejut2 tuh dier ketawa la jugak. Hairan mcmana kucing tuh boley termasok kat celah tuh. Puas dok fikir cara macamana nak menyelamatkan anak kucing tuh. Dier tanya ada jet? (yang gune tok bukak tayar tuh, betol ker hako eja? Hako pon x pasti spell nyer. Ahahaha..) Pastuh ada spanar? Adoi kat dalam keta hako nih walaupon dekat nak 3 tahun hako bawak, tak pernah hako simpan mende2 alah gitew. Mula la hako terfikir (hi, kenapa la hako tak bekalkan peralatan2 mcm tuh. Biler emergency kan senang!) Lalu dier pon paham.. hiks!

Nasib baik tak jauh darik opis hako der workshop motor. (Pagi lagik da bukak workshop nih. Bagus tol!) Member hako nih pon gi la pinjam spanar2 darik workshop tersebut. Usaha dan menyelamatkan anak kucing tuh pon dimulakan. Takder jalan lain lagik melainkan kena bukak sisi depan bahagian kanan kereta tuh. Hako tak kesah dah pasal kereta hako, yang penting anak kucing tuh boley dislamatkan.

Kesian hako tengok opismate hako nih. Basah lencun bermandikan peloh. Nasib baik la ari sabtu. Sesekali dier bergurau “Macam macgiver kan? (Ketawa besar hako!! Ehehe..) Dier nih org nyer mmg suke bgurau. (Dalam penat2 tuh pon sempat jugak~~) Time tuh pon ari da mula panas coz matahari da nak naik. (Rase macam nak jerk hako payungkan beliau.) Tapi keta payung pon takdek. Haks!! Ngok ngek kan hako nih wakaka!!. Name jerk keta perempuan. Tapi sume2 takdek. Alahai~~

Member hako nih tue 3 thn darik hako. Ensem~~ boy taw. Haks! Masih single dan available. Kadang2 dier nih mcm gentleman. Kadang2 macam tak coz dier nih mmg suke bergurau. Dan dier pernah ckp, apa yang dier cakap tuh kadang2 bukan serius mana. Hurmm..

Sambung balik citer.

Dekat 1 jam jugak la baru dapat keluarkan kitten tuh. Mase proses nak kuarkan kitten tuh senyap jerk. Mungkin dier dalam kepenatan. Tapi yang ajaib nyer, kitten tuh tak mengalami luke langsung!! Syukur sangat.. Kecik jerk, comel la jugak. Warna putih der cokelat2 sket kat badan dier. Tapi biasa la klu kucing tak bertuan mesti comot! Klu la mak hako suke bela kucing, mesti hako da bawak balik anak kucing nih tok dibela. Tapi memandangkan mak hako “anti” ngan kucing2 nih trus terhenti angan2 hako.Terasa jugak bersalah. Hurmm~~

Anak kucing tuh member opis hako letak kat luar opis coz klu dibiarkan, mesti kena langgar lori. Paham2 jerk la kawasan sekitar sini. Lori bukan kecik2. Trailer dan kontena laks tuh. Huhuu.

Hako teringat yang hako beli nasik lemak tadik. Aku dok carik bekas nak kasik kucing tuh makan. Hako ley tanya member hako ” Kucing makan tak nasik lemak? “. Dier boley ketawakan hako, “anak kucing minum susu jerk la. Ahahaha~~”. Isyhh mana nk dpt susu kat cni. Member hako cakap “gi kasik minum milo, sambil mentertawakan hako. Tapi hako kasik jugak kitten tuh ayer kosong, nasik sket bersama ikan bilis nasik lemak tuh.. Kesian musti dier takdek tenaga~~

Time hako kuar nak kasik dier makan tuh. Hako carik2 kelibat anak kucing. Isyhhh! Takder?? EE.. Maner dier nih. Senyap jerk pulaks tuh. Lalu hako terpandang di balik pintu. Kat sini dier rupe nyer dier. Pandai dier carik port. Comel jerk dier kat situ~~ Lalu hako masok la semula ke dlm opis.

Slow jerk suapan nasik lemak time hako makan hari tuh. Sampaikan member hako tuh perasan dan tegur “dah slamat dah anak kucing tuh, tak yah nak fikir2 lagik”. (Sambil gelak2). Hako cume memikirkan bagaimana nasib dier slepas nih. Nak bawak balik mak hako anti kucing. Tak lama tuh dier cakap “tak per la, nanti dier tinggalkan kucing tuh kat mana2”. Dier cakap dier bukan tak nak bela, cuma takot kena picit ngan anak2 sedara dier. Hako pon faham. Takkan nak nyusahkan dier lagik. Sekurang2 nyer hako berasa lega la jugak. Dah slalu jugak dier cerita pasal anak2 sedara dier. Ramai lelaki plaks tuh. Nih la salah 1 sikap dier yang hako suke. Kadang2 bersikap mcm hero disaat2 memerlukan. Haks!
Now dah 2 hari berlalu. Sampai skang, klu hako terdengar ngiauan kucing. Automatik hako akan teringatkan anak kucing tuh. Haper la nasib dier. Bukan hako taknak bela dier. Hurmm~~😦

c19

c28218312595_9f2240744a

Comments»

1. fEiToNg - May 18, 2009

hmmm,so sweet…baik la awk nie
salam perkenalan..

2. "eS@RLi" - May 19, 2009

SayE DeR GuD neWs..
rUpE2 NyEr mEmBeR OpIs sAyE Yg sLaMaTkAn kItTeN tUh mIk BeLa AnAk kUcInG TuH..

sYuKuR Sgt2.. oNe dAy nAnTi bOlEy lA SaYe jUmPa DiEr.. eHeHeE..

sAlAm PeRkEnAlAn jUa~~ ;p

3. Qis♥ - May 20, 2009

ala sweetnye sis ciann ank kucen 2 sib baik xpape..huhuh isau gak ape la jd kat dia pasni kan..huhuhu..

4. "eS@RLi" - May 20, 2009

mMg sIaN.. RaSe bEsAlAh jEr..
KuCiN TuH.. OpIsMaTe aKaK WaK LiK.. BeLa..🙂

5. tawar - May 28, 2009

Ini ada satu petua yg tak ramai tahu

Bila tengah jalan , tiba-tiba ada seekur kucing melintas di depan

Kalau yg berkenderaan atau bermotosikal, berhenti tetapi jangan melewati kucing itu

( senang cakap, kucing didepan, kenderaan kita masih di belakang )

Hampiri kucing tadi, angkat ia, sambil menghadap kiblat ,belai belai perut ia, selawat 3-7 kali, dlm pada itu kita niat apa yg dihajati( niat yg baik le..)

Letakkan balik kucing tsb, biar ia berjalan pergi dulu , lepas itu baru kita sambung perjalanan kita.

InsyaAllah, lihat kesannya..

Kalau kita tengah jalan kaki, kucing melintas di depan kita,lakukan macam di atas tadi, tetapi belai kat dagu ia.

Walaubagaimanapun, semuanya berlaku di atas kehendak Allah.

Selamat mencuba.

6. "eS@RLi" - May 29, 2009

HuRmM GuD InFo tAwAr.. TeNkIu..
tP McM EsArLi.. X BrAnI Nk aNgKaT KuCiN..

kLu bErAnI pOn UsAp pAlE DiEr jEr.. KlU DiEr dEr kAt kAkI.. dA MuLa rAsE TaKoT.. EhEhEe..

7. DNA - June 2, 2009

wakakaka!!!!
memang kelako cerita Snow ni!!! muahahahhaha…

tapi memang nyawa anak kucin tu panjang,kalo tak dah lama dah inalillah..
walaubagaimanapun tahniah kerana operasi menyelamat tu berjaya.

(ketawa lag!!)
wakakaka…
muahahahhah…
hihihihi…

8. "eS@RLi" - June 3, 2009

mUaHaHaHaAA..
hA’Ah dNA.. rAmAi YG CkP NyAwA AnK KuCiNg tUh pJg..
KlU DpT BeLa kAn bAgUs😦

OiT NiH Kan CiTeR kLaKoR LeR.. MuAhAhAA..

9. DNA - June 10, 2009

uik!!! kalau bukan cerita kelako,kenapa Snow pun ketawa.
(ketawa lagi)
wakakakkakak…..😀

10. "eS@RLi" - June 13, 2009

SnOw pOn tAtAw nApEr sNoW KeTaWa.. MiAhAhaa~~~

11. DNA - June 20, 2009

aduhai!
bila masuk sini asyik nak ketawa jek! apa ilmu yang Snow pakai yek sampai buat DNA ni tak berenti ketawa hah?

huhuhuh..
hihihih
kakakka
wakakkaka…

;-p

12. "eS@RLi" - June 22, 2009

AyUkK! AyUkK! SnOw tAtAw..
TuH La.. SbLuM BaCe pOst nIh x bAcE bIsMiLlAh lUr.. mIaHaHaAA..

13. DNA - July 13, 2009

jangan kata bismilah,doa makan pun DNA dah baca tau!!
(ini mesti Snow ada bela nih!) :-p

14. "eS@RLi" - July 13, 2009

MaK Oi.. bAgUs nYeR DnA NiH.. bAcE DoA MkN AwAl2 uTk dInNeR mLm NaNtI.. HihiHIi..
(bArU TaW KeR.. JgN SaKaP KeKuAt.. pAnTaNg.. kAnG T’kUaR PlAk SuSuK MaS SnOw nIh) AhAhAhaa.. *ketawa guling2*

15. DNA - July 17, 2009

muahahahaaaha….. (ikon ketawa)
ini sat lagi DNA nak baca doa tido pulak!

(hiss Snow!!! susuk Snow dah nak terkeluar tu.. tapi kenapa susuk tu keluar ikut idong Snow yek!)😀

16. "eS@RLi" - July 20, 2009

MuAhAhAAA..
bAgUs2..
oPsSSss!!
DaH TiBa mAsE NyEr.. SusUk nIh pErLu D GaNtIkAn nGaN Yg bArU..
JgN TgK! BaHyE..😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: