jump to navigation

aLeRgIc~ July 21, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
trackback

Dalam manyak-manyak menatang lam dunia nih. Hako paling alergic pada satu menatang. Nampak ajerk misai dier. Uihh meremang satu badan. Dah la pengutur! Suke kat tempat-tempat busuk pulak tuh!! Ei, geli betol lah. Bagi engkorang, menatang aper yang paling engkorang takotkan? Buaya? Rimau? Ular? Kucin? (ops kucin) :blush (tingat my litlle cat yang tersangkut kat celah keta hako. Aper kabar agaknyer?)

Orait, continue balik. Eeee hako pantang betol ngan menatang nih! Seekor menatang. Berwarna itam. Der sayap. Der dua sesungut!! (Eeeeee.. meremang time hako dok typing-typing citer sal “dier”). Dapat tangkap? Tak lain dan tak bukan! Tidak syak lagik!! Lipas!! Ngee~~

Hako kalau nampak jerk kelibat “dier” lam toilet. Maaf cakap lah. Hako ley simpan jerk bawak balik umah (kalau dier der tercongok kat toilet clinic or office). Atau pon simpan ajerk tok esok (kes tengah malam kalau dier der tercongok kat lam toilet umah, ditambah plaks stok shielltox kat umah hako abis!) Sumpah hako tak kan menjejakkan kaki hako nih masok lam toilet tuh, apatah lagik untuk melepaskan hajat!! (Sanggup hako simpan)

Kalau hako tengah kat dapor bukak plaks laci ker lemari ker kat dapor tuh. Kalau “dier” der landing-landing kat situ, memang gamat la sore hako nih menjerit.. “makkkkkkkk!!” Penah jugak time sume orang dah masok bilik memasing. Tetengah malam hako dok terjerit “Arghhhh!!” Sampai kan my lovely dad kuar darik bilik tinjau ke dapor.. “Ape kehe nyer nih?” “Lipas!” Hako cakap bersahaja sambil wat muke tak bersalah. Hadui teruk nyer hako >.< (rase cam nak masok lam tin beskut).

Kes yang lain pulaks, time tuh kat opis. Dah la baru jer memulakan tugas di opis baru. Elok hako dok kusyuk wat keja tetiba menatang nih tompang lalu plaks kat kaki hako! Tersentak lalu terjerit~ (tapi kaber sket arr.. mallu kang jatuh reputasi hako sebagai gadis ayu! wakaka) Terus automatik hako naikkan kedua-dua kaki hako nih tas kusi. (boley imagine?? wahahah tak payah imagine lah.. memang buruk bebenor~) Tak kire dah time tuh kai baju kurung ker mini skirt ker.. Boleh hako angkat, hako hangkat tinggi-tinggi. Mase tuh, mamat ensem kat seblah meja hako nih lah yang jadik hero tolong “settle”kan riwayat “dier” (kena pijak.. padan muke “dier”.. hako terkujat gak tengok mamat nih slumber jerk pijak. Dah tuh nak wat lagu mana kan?) Sesambil tuh mamat tuh dok gelak-gelak sambil cakap “nasib baik tak terselak” Kurengg jerk~ Dah tindakan drastik, nak wat camner.. (muke hako blusher time tuh.. Huhu)

Tak boleh lah! sukar untuk hako menyatakan betapa teruk nyer ketakutan hako pada  menatang kerdil yang sekor tuh!!. Hako pon penah beberapa kali jugak “bersilat” ngan “dier” (ngan care jirus ayer seberapa banyak yang boley dengan menggunakan kuasa dalaman yang ada pada hako bertujuan untuk melemaskan “dier” wakakaka). Tapi selalu nyer, bila hako rase “dier” seolah-olah tidak berdaya untuk berlarik (lipas berlarik ker? ker berjalan? ekeke) Elok hako “stop”kan pili paip. Laju pulak dier bergerak!! Siap nak datang ke arah hako pulaks!! Cess!! Biler dah jadik camtuh, hako pon haper lagik. Blah lah! Larik pecut 100m!! Sambil dalam hati berkata ” tak gune punyer lipas!!)

Note: Hako rase pepatah Melayu bagai “lipas kudung” tuh memang betol lah. Berapa kali hako cobe menyelamatkan dirik ngan berlarik darik “dier”. Selalu nyer “dier” la yang hako tinggalkan. Ngeee~

Note: Any petua tok diaplikasikan biler berdepan ngan “seekor lipas”?

Comments»

1. Qis♥ - July 22, 2009

yuks! x suke lipas gak!!!

2. "eS@RLi" - July 22, 2009

uIiiii.. (mErEmAnG~~) T_T

3. Qis♥ - July 23, 2009

geli OOO plg geli lau tgh tido dia rayap² kat kaki huhuhuhu~

"eS@RLi" - July 23, 2009

TaW XpEr.. MmG AnTi bEtoL lAh nGn mEnAtAnG Yg “SeKoR” nIh.. hUhuuU

4. DNA - July 23, 2009

huhuh..😀

ini la pompuan.. kikiki!!!

"eS@RLi" - July 23, 2009

ApEr lA NaSiB OrG PeMpUaN..
AhAhAhAa

5. DNA - July 24, 2009

aik!! nasib orang perempuan pulak dipersoalkan!
mana adil macam ni..
abis tu nasib Lipas tu siapa yang nak perjuangkan Snow?
Lipas tu pun ada anak bini tau Snow! sekarang bapak Lipas dah tak ada,siapa yang nak bagi makan anak-anak dia? pakaiyan dia! baju, duit sekolah!
sampai hati Snow buat dia macam tu.

agak-agaknya la kalau ada parsatuan Lipas-Lipas Malaysia,dah lama Snow kena Sue tau! DNA tak nak tolong!!!

(apa yang kau merepek ni labu…) wkakkakak……😀

"eS@RLi" - July 28, 2009

eH Eh dNa NiH..
lIpAs2 TuH MmG PaTuT di hApUsKaN dArIk mUkE BuMi NIh..
(NgEh3.. gElAk jA’aT)
tGk lEr bAdAn dIeR Yg iTam tUh.. kAkI dEr bUlU2.. EiI..
sUkE DoK KaT SaMpAh2.. mKn yG koToR2.. lEy dPt pEnYaKiT TaW..
~~aLaNgKaH BaGuS NyEr aNdAi lIpAs tIdAk PeRnAh wUjUd d mUkA BuMi InI.. hAhAhAAAA

DNA - July 28, 2009

ala,lagi pun lipas gigit bukan sakit!!! (eh! lipas boleh gigit ke?)

dah memang bentuk dia macam tu,nak buat macam mana.
menatang tu pun nak idop Snow.. kesian anak-anak dia..
hihihi….😀

"eS@RLi" - July 28, 2009

kAlU DiEr x gEgEt.. cAmNeR DiEr mKn??
KoMPOM DiEr bLeY GeGeT TuH.. hEhEhAhAhAa..

sYuHhhHh SyUhhhHHhHHh~~ (HAlAu lIpAs) nGe~~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: