jump to navigation

kEnApA sIkAp LeLaKi dInGiN SeLePaS mEmIlIkI cInTa April 15, 2009

Posted by "eS@RLi" in Cinta.
trackback

Mengapa suami saya tidak berbual-bual dengan saya”, satu keluhan biasa. Yang tak biasanya, r0;mengapa ISTERI saya tidak berbual-bual dengan saya”….

Ini hakikat, orang lelaki tidak merasakan sesuatu yang sangat perlu untuk berbual-bual dengan isteri mereka berbanding orang perempuan terhadap suami mereka.

Seorang isteri berkata, “Kenapa suami saya tidak macam dulu, suka bercakap-cakap, ‘loving’, ‘caring’…. bila dah kahwin, dia berubah, tak banyak cakap. Saya bercakap pun dia tak berapa nak dengar…tapi dia banyak ‘ modal’ bila bersama kawan-kawannya”.

Mengapa begitu?…Sebab…suaminya seorang lelaki!. Orang lelaki pandai berbual-bual dan rajin mendengar di masa bujangnya (masa bercinta) atau di masa awal perkahwinan (ini kes yang tidak berpeluang untuk berkenalan apatah lagi bercinta!) kerana banyak sebab.

Tujuan utama mereka ialah untuk mendapatkan ‘good impression’. Mereka nak yakinkan bahawa mereka budak baik, berakal, hebat, seronok didamping dan boleh diharap. Mereka berusaha untuk mengenali dan memenangi hati pasangan mereka. Mereka harus tahu bagaimana perasaan, kecenderungan, kesukaan dan apa yang tidak disukai oleh pasangan mereka supaya dapat membuktikan cinta dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi. Untuk itu, jadilah mereka pemuda peramah yang berkemahiran mendengar.

Mengapa lelaki berubah setelah berkahwin?.. .. Sebab… mereka rasa “the ‘job’ is done!”

Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual-bual dengan orang lain?…

Ada 2 sebab;
? suami itu lelaki
? isteri itu perempuan

SUAMI ITU LELAKI

? Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran,keberkesa nan dan pencapaian.
? Mereka beri tumpuan kepada benda/objek dan barang demi untuk mencapai
kejayaan dan matlamat yang ingin dicapai. Mereka baca suratkhabar dan jurnal. Mereka dengar berita, sukan dan pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, matawang, pasaran saham,perniagaan, pemimpin, perang, politik dan perkembangan dunia.

ISTERI ITU PEREMPUAN

? Tumpuan perempuan berkisar pada manusia dan perasaan. Mereka menghargai cinta, pertalian, perhubungan dan keindahan. Mereka baca novel dan buku-buku psiikologi. Mereka suka menonton filem romantik dan menatap majalah hiburan. Mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan,perhiasan, fesyen dan kecantikan.

Mengapa isteri mahu suami berbual-bual dengannya sebagaimana suaminya boleh berbual-bual satu ketika dulu?.. Sebab… isteri itu seorang perempuan!

Orang perempuan suka bercakap dan bercakap-cakap perlu bagi mereka. Mereka seronok bila ada orang melayan percakapan mereka. Bila tertekan, bercakap-cakap boleh melegakan mereka. Mencurahkan masalah pada orang lain dapat menghilangkan kerungsingan. Sebab itu tidak hairanlah orang perempuan boleh ‘bersembang’ atau ‘bergayut’ pada telefon berjam-jam lamanya.

Orang perempuan mahukan ‘good listener’ bukan ‘problem solver’. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapat mereka sangat mengambil berat ‘tentang’ dan ‘untuk’ diri mereka. Fokus mereka lebih kepada kejadian-kejadian sehariannya, orang-orang yang mereka temui dan yang penting -‘apa perasaan mereka terhadap orng-orang yang mereka temui itu’.
Mereka nakkan ‘verbal attention’ yang boleh membuatkan mereka rasa di kasihi. Bagi mereka, selagi ‘penumpuan’ dan ‘perhubungan’ini dijalin, selagi itulah ikatan dan kasih sayang dapat di jamin.

Perkahwinan sebenarnya menyatutemukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat dan kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomukasi dengan baik antara suami dan isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan dan tercapainya matlamat perkahwinan tersebut. Bila komunikasi antara suami dan
isteri tidak berkesan, ‘perbualan sihat’ tidak wujud.

BAYANGKAN bila…
? suami isteri tidak berbual-bual
? suami atau isteri tidak ‘respond’ dengan baik bila salah seorang berkata-kata
? suami gagal menjadi pendengar yang baik
? suami tidak memberi peluang kepada isteri untuk mengadu
? suami isteri membiarkan halangan-halangan perbualan berada di antara mereka
? suami ‘diam’ di rumah tapi ‘bising’ di luar ada faktor penghalang kepada perbualan yang sihat

maka BERKEMUNGKINAN
? ‘tabung cinta’ suami isteri akan ‘bocor’
? isteri takut pada suami (takut yang tidak kena pada tempatnya)
? isteri mengadu pada orang lain dalam hal peribadi dan rumahtangganya- mencurah perasaan pada sesiapa yang sudi mendengar
? isteri bosan, kesunyian dan tertekan anak-anak jadi mangsa
? isteri tidak tahu apa yang suaminya ‘is up to’ dan suami tidak tahu apa yang isterinya ‘is trying to do’
? berlaku kemungkinan- kemungkinan yang memberikan kesan buruk pada perhubungan suami isteri dan rumahtangga.

Comments»

1. tawar - May 28, 2009

Nak tambah sikit mengapa isteri tak suka berbual lagi dgn suami :-

isteri dah masak sangat dgn perangai suami-ape yg disuka suami, buat je tak payah cakap, apa yg tidak disukai, lupakan saje, tak perlu tanya

jadual harian isteri ketat-menguruskan rumahtangga dan tugasan ofis di bawa balik ke rumah
suami tidur awal dibandingkan isteri
masing-masing dah tahu jadual harian di rumah
lebih senang berbual dgn anak-anak
hubungan suami-isteri sudah sampai ke perengkat matang-kerja ada, pendapatan bersama ok, kelengkapan rumah ok, tabungan masa tua ok,masa depan anak-anak lebih diutamakan
tidak terpengaruh dgn budaya yg terlalu ditonjolkan dlm slot drama di tv, contohnya “Kesunyian yg membawa kecurangan suami-isteri”,”pertengkaran suami-isteri kerana kurang tumpuan, kasih sayang..

2. "eS@RLi" - May 29, 2009

ehehehehe..
betol3..
da idup sebumbung bertahun2.. da kenal sgt luar dlm..
apa yg d sukai n camtuh jugak yg kurang d sukai..
masing2 menjalankan tanggungjawab masing2..πŸ™‚

tapi kena la seimbang jugak d antara komunikasi dan kasih syg..
pudar nyer keharmonian dlm umah tangga akan mengundang nyer org ketiga.. tak gitew?

jadik kena la semai ia setiap ari.. hikhikhik..

3. sunyi - August 10, 2009

btl2 suami skrg dh xambil kire perasaan isteri..klu dulu bercinta selalu kol ucapkan syg tp bila dh khwn jgn nk kata kol bg sms pn sush…klu berjln pn dh xnak pgg tgn lg….x romantik cam sblm kawin…lelaki ni semua penipu….

"eS@RLi" - August 10, 2009

bKn pEnIpU..
tApI DoRg dA MaLaS.. EhEheee..
sAbAr aJeRk lA~~

4. DNA - August 10, 2009

hamboi!!
marah nampak puan sunyi kita ni?
.
kenapa marah sangat ni.. cuba bawak bersabar, cerita satu persatu masalah tu. mana la tau kot-kot kawan-kawan kat sini boleh tolong ke..
insya’Allah.
.
ini saya nak cakap sikit.
puan sunyi sayang kan suami tak? sanggup tak perkara ini berterusan?
saya nasihatkan puan sunyi buat la sesuatu untuk kebaikkan rumah tangga puan sunyi. kalau dulu bercinta bukan main indah.. ini bila dah kawin semuanya buruk.. apa ni,kenapa nak salahkan orang lelaki semata-mata.
buakn ke syurga sorang isteri itu dibawah tapak kaki suami.
(ingat tu.. nanti tak cium bau syurga karang nanti.)
.
do something! dan buat untuk kebaikkan. jangan menambahkan masaalah yang sedia ada dengan masalah yang lain. cuba dulu.
dengan izin Allah..

"eS@RLi" - August 12, 2009

HiKhikHiK..
pAnJaNg cErAmAh dNa..
BeToL TuH.. bIaR kItEr nIh sBg iStErI BeRbUaT BaIk jEr pD SuAmI.. tInGkAtKaN LaGiK BeNiH N SuBuRkAn lAgIk kAsIh sYg.. mAnEr tAw DeNgAn IzIn AlLaH s.w.t PiNtU AtI HuSbEn BeRuBaH.. saLiNg SyG MeNyAyAnGi.. iNsYAAlLAh..
(CeH CaKaP McM BeRpEnGaLaMaN.. HaKs!)

DNA - August 12, 2009

Steady la Snow!!!πŸ˜€πŸ™‚πŸ˜€πŸ™‚

"eS@RLi" - August 14, 2009

WeLl~~
aHaHaHaAa (PoYo jErK TuH) :p

5. DNA - August 14, 2009

πŸ˜€
Snow ada pengalaman ke?

"eS@RLi" - August 14, 2009

hEpP.. LoM..
aPeR NiH.. **blush**
mUaHaHAA

DNA - August 15, 2009

hah tengok!!
nak dah malu sendiri.. amdan muka.πŸ˜›

6. DNA - August 15, 2009

*padan

"eS@RLi" - August 19, 2009

xper.. muke sebenor x nampok.. hiksss..

DNA - August 19, 2009

siapa cakap DNA tak nampak?
DNA dah sokdeng Snow tau!! so DNA tak tau Snow tu macam mana orangnya..
muahahhahaha..
(ketawa ja’at)

7. DNA - August 19, 2009

*sori,pembetulan!!
“so DNA dah tau Snow tu macam mana orangnya..”
muahahhahaha…
(replay balik ketawa ja’at)πŸ˜›

"eS@RLi" - September 8, 2009

*BuAt pEmBeTuLaN 10 kAlI..*
tUlIs baLiK 10 KAlI YeR DnA.. mIaHaHaA..

dNa tAw KeR.. cAmNeR LeY TaW NiH??

DNA - September 8, 2009

DNA pun suka ronda-ronda blog orang lain la Snow, so DNA dah kenal siapa Snow.πŸ˜€

Snow,lain kali kalau senyum tu biar la nampakkan gigi tu ye.. baru la nampak lebih ceria.πŸ™‚

"eS@RLi" - September 12, 2009

WHaT????????
aLaaA x sUkE X SuKe.. X AcI DnA DaH KeNaL SnOw, sNoW X KeNaL DnA..
iNi tIdAk aDiL~~
sEnYuM?? AdOi.. nK MiK PiC PoN mAlU2 ArNaB.. mO seNyUm lAgIk.. ;P

8. Budans - September 2, 2009

lelaki ni semua penipu??? xbaiek.. ckp camtu….
Ada yg baik pjak cemut pong xmati…hahahaha

"eS@RLi" - September 8, 2009

TiPu lAh tUh.. bAbY 1 MoNtH KlU PiJaK SeMuT PoN MaTi..
NiH PlAk oRg lAkI2.. mIaHaHaHaA..

bAhYe tUh.. dEpAn KiTeR PuNyEr sKeMa..
bLkG KiTeR McM aNtU..

jAgA2 yEr oRg2 pEmPuAn sEkElIaN.. EhEhEhEe.. AmPuN BuDaNs, hAnYa bErGuRaU D Pg aRi.. HeHeE..

9. DNA - September 12, 2009

huhuhu..
Snow nak kenal DNA tu siapa ke?
baik jangan Snow. ini nasihat kita.. nanti kalau Snow dah tengok nanti! mau pengsan dibuatnya..
eeeeeeyyyssssss.. menakutkan!!πŸ˜€
dah la pendek, gemuk, hitam legam.. rambutnya macam padang jarak padang terkukur. gigi tak rata. jalannya kengkang pulak tu!… huhuhuh…
baik jangan Snow!!
.
ala Snow,orang ambik gambo tu Snow senyum la..
terus terang DNA cakap,kalau Snow senyum.. tentu wajah tu akan bertambah ayu.
trust me.

"eS@RLi" - September 14, 2009

nAk lA NaK La.. pElISsssS~~
AhAhAhaaAa..

AyU?? AuwwWw~~ *Blushing*
(OVeR PlAk.. mIaHaHaa)

DNA - September 15, 2009

huhuhu..
nak tau ye.. emm…
banjek mek.D dulu!πŸ˜€
lepas tu apa yang Snow nak tau, DNA bagi tau!
.
muahhahaha… terover ye.πŸ˜€
(kenapa merah cangat pipi Snow tu! meh cini capu bedak cikit!)

"eS@RLi" - September 15, 2009

mEk.D?? uHuK3.. NgAh pOkAi nIh nK LiK Kg.. eKeKeKeE..

dNa rEtI KeR Nk pAkAiKaN oRg bEdAk.. xMo lAh.. tUh BeDaK SeJoK KaN? bEdAk sEjOk d pAkAi tImE Nk tIdUr aJeR.. HiHiHi

10. DNA - September 16, 2009

ala Snow,boleh la.. DNA nak satu set ciken mek dulak je. boleh kan!πŸ˜€
.
DNA memang tak pernah pakaikan orang lain bedak, tapi kalau Snow nak mencuba apa salahnya!.
dan lepas tu DNA pasti nanti Snow akan jadi Snow kuasa 2, sebab putih melampaui batas.πŸ˜€

"eS@RLi" - September 16, 2009

wAHaHaHAAAaaA..
kAlAh oPeRa CiNa lA KlU GiTeW..
x mO X Mo.. nAnTi dArIk jAuH.. OrG InGaT SnOw “mOmOk” pLaKs nAnTi.. wAkAkAkA..

DNA - September 16, 2009

muahahah….
itu DNA tak tau! DNA cuma menjalankan tugas sebagai penyapu bedak yang kurang bertauliah je..
lain-lain DNA tak tau..πŸ˜›
(ala Snow.. ok apa tu!)πŸ˜€πŸ˜›πŸ˜€

"eS@RLi" - September 16, 2009

x oKaY Laa.. nAnTi oRg kOnPiUs..
NiH SnOw kEr dInDiNg..
KeKeKeE..πŸ™‚

11. DNA - September 16, 2009

kalau macam tu Snow kena la pasang lampu, lepas tu bawak mana je Snow pergi.
bukanya apa, takut-takut orang terlangar nanti!πŸ˜€
.
(ok lah Snow, DNA nak balik dah. nak sambung tido sebab semalam kerja shift malam.)
bye Snow, teke care.
.
(PM!)

"eS@RLi" - September 16, 2009

aHaHaHAAaa..
pAyAh tUh.. KaNg oRg iNgAt pOkOk chRisTmAs La pLaK.. WaKaKaKAAa..

oKeS DnA.. tAkInG CaRe too~

(fLy oVeR To “PM”)
HeHeHe..

"eS@RLi" - September 16, 2009

PaPaI DnA..

(rOgEr~)

12. finaz - December 15, 2009

salam… lelaki tidak akn faham sikap perempuan.. ada sama perempuan itu ada masalah atau tidak.. dia tidak akn pernah bertanya…sampai la satu saat perempuan sendiri akn mengadu hal masalahnya…

13. KeypadLock - May 15, 2010

kasih syg lelaki takkan kekal..hanya kasih syang isteri jer abadi.kita selalu dengar kasih ibu membawa ke syurga kan..tek pernah dengar kasih ayah bawa ke syurga pun.saya dah 4 tahun brumahtangga.suami memang banyak berubah.kasih syang isteri pada suami masih mcm dulu..suami jer entah kenapa..mungkin dia dah tak rasa sayng lagi.kasih sayang dia pada isteri baginya tak penting lagi.walaupun saya ada peluang untuk jalinkan cinta terlarang dengan lelaki lain,tapi suami masih NO.1 dihati saya.tak cukup lagi ke kesetiaan saya.saya sendiri tak tahu apa salah saya.dia langsung tanak berbincang segala masalah.saya sendiri dah takut pada dia.takut trsalah..pasti saya kena marah..entahla..nak buat cane lagi.saya masih sayangkan suami…serahla pada tuhan

14. hampa - May 24, 2010

hemmmmmmmmm..

15. lovely girl - April 20, 2011

kenapa lelaki mcm tu..kenapa mereka x hargai hati dan perasaan manusia yang di gelar seorang wanita..dah hampir 3 tahun peragai dia semangkin hari semangkin berubah..apa silap dan salah saya pun tak tahu..bila di tanya dia membisu seribu bahasa..macam susah nak berkata-kata seolah-olah takut timbunan emas terkeluar dari mulut..bila dah terkantoi banyak sahaja alasan yang di bagi semua serba x kena..emmm geramnya..susah lah nak di faham..bila ada perlu baru ucap sayang ,manja, intan, berlian..tapi bila dah x diperlukan di buang begitu sahaja seolah-olah kita ne umpama tisu yang boleh di pakai buang..geramnya..

16. yaya - May 4, 2011

menarik . mmg selalu tjadi begini . minta shareπŸ™‚

17. Hati Yang Pedih - September 7, 2011

saya redha dgn sikap suami saya terhadap saya walaupun hati saya pedih….suami betul2 dingin dgn saya….saya serahkan segala2 pd Allah swt…pernah kawan minta saya ruuk pejabat agama….tp sy tak mau bila memikirkan keluarga…..dan kini sahabat baik suami ‘ingin memberi’ apa yg saya tidak dpt drp suami selama ini….kalau x ingat Allah…mungkin dah lama sy hanyut….nauzubillah….Ya Allah berikanlah aku kekuatan…..Amin….

18. sue - January 1, 2012

tak paham ngan lelaki nie..dah buat baik..cukup segala hal pun still,nak cari lain..sebelum dapat bukan main ag…dah kahwin try nak usha lain lak….ape la perasaan dia kalau wife buat seperti yang dia wat….kalau betul nak ikut sunah nabi takpe..nie tak yang ikut nye bab kahwin lagi je..bab lain tak nak ikut….agaknye bagi diorng kalau ingat dah kahwin perempuan nie jd hakmilik dia, perempuan kene taat kene setia..tp hati perempuan tu tak nak jaga..huh….ego je lebih..susah nak bendung ego lelaki nie..

19. Mizz ez - August 11, 2012

Itu lah nasib wanita…..sronok masa bercinta, ditatang bagai minyak yg penuh…..pas kahwin wife plak kena tatang si suami ni. Pantang x pnuhi permintaan…..dia punya merajuk, mcm budK2 x dpat beli permainan…..x paham tol la!!!…..huhuuuuu

20. niman - December 30, 2012

ntah lah..sya mENGAlami jugAK..xtau nk ngadu pda siapa..hti ni dentiasa menjerit nak luahkan..tpi bila kita terus terang kt dia, dia boleh ckp suma dia slah..habis sy nk ngadu kt siapa?sya bkn tunggul…yg boleh berckp ngn batu..tpi klu kita yg buat cm tuh dia jdi cm singa… tolonglah sya da xmampu bertahan…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: