jump to navigation

aLaHaI CiK SnOw April 5, 2010

Posted by "eS@RLi" in My Life.
8 comments

Last Saturday (04.04.2010) after working half day, hako bergegas pulang ke umah coz ader “date” with my gurl friends (rakan-rakan perempuan). Dun make any spekulasi.. Miahahhaa..  Sebaik sahaja bersiap-siap, seperti kebiasaannya asal turun KL jerk hako akan menaiki komuter, asal naik komuter jerk hako pasti turun KL.. aper lah yang nak dihairankan kan.. Mat bangla pong reti naik train.. muekekeke..

“Port” untuk pertemuan adalah di KL Sentral and 2.30pm time yang dipersetujui. Tepat kol 2.40pm hako telah pon sampai ngan jaya nyer. Dengan penuh gaya dan confident hako melangkah kaki untuk mencari “port” yang difikirkan strategik sementara untuk menanti kehadiran  kengkawan yang lain. Dengan penuh bangga hako menghantar khidmat pesanan “SMS” pada E salah seorang member bagi menyatakan ketibaan hako ketika itu.

~~~~~~~

hako : snow dah sampai, snow tunggu kat depan McD..

pn. E : huh?? snow da silap tgk hb ker? xsalah E 2lis 10hb kan?

~~hako yang mulai menjadik blur @#%^&&%$# (siler abaikan)~~

sesambil tuh melihat message yang disent beberapa ari sebelumnya.. ” bla.. bla.. bla.. tarikh 10.04.2010 bla.. bla..” Ngaaaaa!! hako dah salah tarikh!!! dush! dush!! (marah kat diri sendirik) >.<

~~~ sudah nyer hako trus ke Rawang.. lalalalalalaaa.. panjang tol kaki hako berjalan ari tuh.. ngeee~~~


MORAL :

>> baca message yang disampaikan elok2.. muahahahah..


Advertisements

mAcAm mAnA YeRk? February 12, 2010

Posted by "eS@RLi" in My Life.
14 comments

Hallu..

Hako sangat-sangat memerlukan idea darik ur all tok membantu hako menangani problem yang satu nih. Idea ker saranan ker tips ker amatlah dialu-alukan. Masalah hako nih selalu nyer terjadik biler dekat-dekat nak tengah malam. Slalu nyer around 10 lebey hingga ke pukul 11 lebey. Kadang-kadang boley membawa pada jam 12 malam. Hako sangat-sangat tension dan memerlukan pandangan nasihat or apa sahaja lah kerna hako dah tak tahu nak wat camana lagik. Huhuhu..

Masalah problem nyer adalah bagi lah aku tips or ur all leh nasehatkan aku camana caranya nak memilih pakaian sehari-hari tok bekerja! Ahaks! Dah bertahun-tahun hako mengalami problem nih. Asal malam jerk penin nk pilih baju apa nak dipakai pada keesokan harinya. Boley tak? Ahahahaha.. Hako nih plaks jenis yang cepat bosan pada satu-satu baju. Law asik kai baju yang sama jerk nampak tak bertukar ganti laks kan. Law baju yang dah agak-agak lama laks, memang hako tak suka nak memakainya dah. Terasa cam old fashion laks walaupon hako sebenarnya bukan lah seorang yang up to date ngan trend-trend yang terkini dan giler b’fashion~ hadui!

Salah satu tips dari orang yang lebih makan garam darik hako di mana bonda hako sendirik la ehehehe. Beliau mencadangkan hako menyusun pakaian hari isnin pakai baju nih, selasa pakai baju tuh, rabu pakai yang mcm nih, bla bla bla sehingga berjumpa pada minggu berikutnya dan mengulang pakaian tersebut mengikut hari. Dan hako berjaya hanya untuk tempoh 1 minggu setengah jerk and the end problem yang sama datang kembalik iaitu hako boring~ adess..

Pernah jugak terjadik dimana hako dok melangut depan almari sorang-sorang ala-ala bertapa gitew sampai sejam, sejam setengah namun hasil nya tak jugak hako temui. Kadang-kadang adek hako pon dah tak heran dah.. Dah jelik kot ngan pangai hako nih sampaikan dorang ley tidur dulu ngan nyenyak nyer~ isyh3..

Law company yang der uniform, pernah la jugak bekerja ngan organisasi yang beruniform tok staff nyer. Pon masalah jugak! Kain nyer kualiti nyer design nyer punyer lah smart. Cantik!! Tapi bab saiz nyer la plaks.. “s” pon besar gedebak.. dah jadik cam baju pinjam.. ker hako yang kecik sangat? tak tak.. memang saiz “s” dier pon besar. Tanak la hako pakai~ adoi..

Dan selalunya result yang hako dapat biler ilham tak muncul-mucul, hako tarik jerk t-shirt mana yang hako dapat capai lalu “iron”! Settle~ Nasib baik hako keja private dan tidak ditempatkan di HQ. Jadik hako main blasah jerk la.. puas hati aku! Itu pon tak ley lah selalu,  seminggu 2 kali pernah kot. Wakakaka~

Hako rase-rase kan kalau hako kawen ngan tokey kilang pakaian baru settle kot masalah hako nih.. tak gitew? Settle kew ley wat dier papa kedana yerk? Hihihi..

So any idea guys? =.=

BeRehAt sEbEnTaR~ February 5, 2010

Posted by "eS@RLi" in My Life.
2 comments

Sebentar ker?? Rase cam lame nyer hako tidak mengupdate blog. Ahahahaha..  Sangat malas ditambah pula ngan tiada nyer idea tika ini.

30hb Januari 2010.. Segalanya bermula di sini.. “SwEeT mEmOrIeS” *wink*


KeReTa oWh kErEtA.. January 5, 2010

Posted by "eS@RLi" in My Life.
12 comments

Hurmm.. sepanjang 3 tahun hako menggunakan kereta telah banyak jugak berhabis duit. Orang sakap “barang baik mesti lah mahal nak..” sempat lagik pomote iklan PETRONAS ekekekeke..

Namun demikian, hako bersyukur lah jugak. Coz dengan kereta kechik itu jua lah hako lepas ke mana-mana. Dan kereta itu takder lah manja sangat mahukan maintenance yang diluar kemampuan ku.. Mmuahh kat keta.. hak3

2 tahun keta tuh dibeli camana rupe asal darik 1st owner nyer.. Cenggitew lah jugak biler sampai kat tangan hako. Muekekeke.. Masok tahun ketiga, hako “make up” kan lah dier sket.. Tak sampai ati plaks..

Maintenance kereta :-

  1. aircond – 2 kali sudah buat hal termasok servis
  2. ekzos – tukar baru sebab yang lama dah bocor and karat giler (baru sekali)
  3. sensor – selama nih okay. Bebaru nih plaks dier wat hal. Susah lah plaks biler takder. (baru sekali)
  4. lock – pintu hako klu di”lock” and kiter bukak darik luar memang akan terbuka.. giler bahya.. (baru sekali maintenance)
  5. tayar kereta – 2 kali sudah diganti
  6. tinted – baru sekali diganti (black color)
  7. spot rim – tak perlu.. owner lame meninggalkan nyer pada hako.. bagus! miahahaha

Wat mase nih, itew jerk lah kot maintenance-maintenace yang telah hako laku kan. Hako ingat nak beli radio baru lau der rezeki lebih nanti. Yang ada sekarang nih. Old school giler.. ekekeke..

And teringin giler-giler nak “makeup”kan kaler pink pada badan nyer.. Hai.. biler lah dapat menjadi kenyataan *brangan jap* muahahhahhahaaha..


NOTE : kalau dah name nyer perempuan.. perempuan jugak.. hik3

OnCe uPoN A TiMe~ January 5, 2010

Posted by "eS@RLi" in My Life.
5 comments

Bulan December ri tuh terlalu lah banyak nyer public day. Suke giler hako.. ekekekeke.. Last weeks hako tak ke mana-mana, lalu membuat keputusan untuk menonton televisyen bersama bonda. (cerita haper tah..)

Adek yang kechik ketika itew berada dalam bilik. Sesambil menonton, kami berbual-bual 2 beranak. Time tuh, adek yang kechik sebuk meng“match”kan baju baru nyer bersama dengan pakaian-pakaian yang lain. (baru beli 2 3 helai.. excited terlebey.. muekekekeke) Kami hanya tertawa melihat telatah beliau (bebudak always like dats!!) Ihikss!

*teringat kesah lama*

“Orang dulu-dulu lagik terok kan mak?? Siap nak cobe lagik tuh” hako berkata pada mak sambil tertawa besar.. Wakakakkkaa.

Mak mengiyakan dengan ketawa lagik “ko dulu lagik terok” ahahahhaha..

Maner tak nyer. If ur all nak taw.. Setiap kali mak or abah hako belikan hako baju baru.. Balik umah tuh hako mesti nak coba. Tak kire lah baju raya ker, kasut raya ker, bahkan kasut sekolah ngan stoking sekolah yang baru beli pon hako sebok nak memakai nyer.. Wakakakkakaka.. Pada hal sama-sama beli, dedulu time kecik-kechik mak nak ke pasar malam pon hako nak mengekot.. muekekekeeke..

Kalau nak difikir-fikirkan balik. Sampai sekarang hako masih sebok lagik nak me”norai” barang-barang baru sebaik sahaja kaki mencecah umah.. Maybe dah jadik habit kut.. wakakakakakka!!

Toing!! Toing~

NgeH3.. December 31, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
27 comments

Wish by “sms”

Alip (member sepaku)~ Happy bufday snow.smoga pjg umur dn dmurahkn rezki

Malyanah (member sepaku)~ HAPPY BIRTHDAY, Akak Snow syg.. moga akak hepi selalu n shat walafiat..

Meta (member sepaku) ~ Happy birthday

Ika (budak clinic) ~ Hepy besday akak ida. Semoge dimurahkan rezeki.. hepy2 slalu..

Kak qaseh (member sepaku)~Salam. Hepi besday cik salji

Nazril ~ selamat hari ulang tahun kelahiran yg ke 25thn.. hapy besday to u..

Baby gebu (member sepaku)~Morning bday gurl.. agak2 plan kol bpe nk kene de kt sunway..

Eiyza (member sepaku)~hepi birthday.. smg hdp dberkatiNYA, sentiasa ceria dan dpanjangkan umur serta dmurahkan rezeki..

Kak Ara (member sepaku)~Hepi besday..

Salwa (bdak clinic)~Kak eda sowy lmbt wish! Hepy besday!

Nuox (member sepaku)~happy birthday..

Abg Najib (abg opis lame)~Ap besday..

Wish by “facebook”

Amer fazel~hepi besday..m0ga pjg um0 n murah rezeki..wish siap2..hehe (wish sehari sebelum) ahahahah

Rashidah (bespren)~

Noor Hayati Othman (bespren) ~ happy bestday

Lisa Ariana~Happy burfday budak baik a.k.a snow.. ^_^ wish ur May all ur wishes come true…

Ainee adnan~eppi besdai cik snow.. enjoy ur day 2morow kay..

Farah fezal~ selamat ulangtahun apammm… kini kau bersayap pergilah terbanggg.. rentaslah langit cita-citamu….

Faizal kamil~hepy besday Cik Esarli…..

Alice Julius~hepi bday esarli…:)

Rahadianyamin Aripin happy besday snow..

Norrahuda Zakaria happy birtday…ko x wish kat aku pun smlm…

Hazril Hamzah selamat ulang tahun kelahiran yang ke 25 thn…..happy besday to u..

Dazliza Johar happy besday ngah… semoge pjg umo & murah rezeki slalu…

Zio Flippo hepi besday..

Aku Yaman h a p p y b e s d a y ..

Yatie Sb Hepy Beshday 2 u..
Hepy Beshday 2 u..
Hepy Beshday 2 Esarli Budak Baik ..
Hepy Beshday 2 u..
May Allah Bless u..
May All ur Dream comes true 🙂

Muhammad Asyraf salam..cik snow…selamat hari lahir..semoga panjang umur dimurahkan rezeki..amin..

Juki Haji Aem Happy Birthday!! 🙂

Shah Zam selamat hari lahir yg ke 25thn….jubli perak…..moga panjang umur, murah rezeki dapat jodoh yg baik …amin buat Esarli Budak Baik

Bellie Zulkarnain selamat hari lahir..

Maria Nickindajungle Hepi Besday cik snow..moga sentiasa ceria n hepi owez.. B-)

dari Salwa, KakM, Bro pyan, M. Saiful Izzam, Dania

dari KakM and ika

Wish by “blog”

From DNA, SATA and SENDIRI

Wish by “Forum Sepaku”

kanak-kanak123~SELAMAT HARI LAHIR BUAT KAK SNOW A.K.A ESARLI BUDAK BAIK YANG TERCINTA….SEMOGA AKAK BERBAHAGIA DI SAMPING FAMILY TERCINTA…..heheheheKomuniti sepaku.net

*p/s: x salahkan nk wish dua kali???kih3Komuniti sepaku.net*

ezaty~HEPPY BESDAY KAK SNOW..
zaty harap kak snow happy sokmo n caiyok2!!!
hehehe….

rina-fazrina~happy birthday to u!
Komuniti sepaku.net
moga2 akk snow happy2 slalu n moga panjang umur..dimurahkan rezeki..amin..hehehehe

alladdin~ *graphic pic*

ika natasya~selamat hari lahir

fiqahshamsuddin~happy birthday to you..
happy birthday to you..
happy birthday to kak snow…
happy birthday to you..

TO ALL!!!!!!

note : ahahahahhahhah.. giler ker hako?? wakakakkaka.. nih sume sebagai tanda penghargaan darik hako tok anda sume..


~SelAmAt tAhUn bArU~ December 31, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
2 comments

Gud Bye 2009! Welcome 2010!!

Hurmm.. ari nih penutup bagi tahun 2009. Esok tahun baru akan menjelang. Bakal merubah kehidupan untuk menjadi lebih baik atau sebaliknya.

Azam?

Orang sibuk menanyakan apa azam kamu? For me it’s a same. Cuma menginginkan yang lebih baik.. (bukan mengimpikan.. ader beza ker?)

Dari segi:-

1. Kerjaya-hope tahun 2010 hako dapat rezeki kerja goverment.. Boley tak? ekekeke.. setiap tahun renew SPA and menghadiri interview.. hurmm

2. Kewangan-letih giler buat 2 kerja dalam 1 masa (partime job).. Tapi ekonomi nyer cenggitew jugak.. cukup bulan abis.. cukup bulan abis.. nak kata tanggungan.. hako hanya menanggung keta kecik yang 1 itew.. and sedikit wang belanja tok ibu tercinta.. Musykil nih! Ngeeee~

3. Ketenangan-hako harap esok hako mempunyai sedikit ruang, masa dan waktu untuk merehatkan minda dan fizikal hako.. Asik kena kutuk jerk ngan member-member “mat bangla pon taw cuti hari ahad!” Ngeee~ Memang hako akui, sometime hako nak potong kuku pon tak sempat.. Cian taw kat hako.. Uhuk3..

4. PercintaanIhiks!! Malu plaks hako nak nulis.. Ngeh3~ Hope sesiapa jua yang menerima hako selepas ini sebagai teman hidup mereka.. Menerima baik buruk diri hako.. Sabar ngan kerenah hako.. Memahami hako and menyayangi diri ini.. *touching*

5. Perkahwinan-Hako jua berharap untuk cepat-cepat melangkah ke alam perkahwinan.. Serik untuk bercinta lama-lama sehingga tiada penghujungnya.. Berdasarkan pengalaman yang lepas-lepas.. Kerana apabila dikecewakan.. Hako akan mengambil masa dalam setahun (mengikut situasi) untuk bangkit kembali dimana waktu itu hako akan membuang masa diri ku sendiri.. *crying*

6. Keluarga-Hope tahun 2010..  kebahgiaan and healty semua family hako berada dalam keadaan yang baik.. Especially for mum and my dad..  (tak sanggup melihat mereka jatuh sakit) may ALLAH s.w.t BLESS UR! :-* *wink*

7. Harta-menda-Ekekekekekkee.. lau mampu sok nak mempunyai umah sendirik.. tapi lame lagik kut.. Miahahahhaa.. Nak mempunyai sebuah laptop.. and camera digital also.. wakakakakaa!

More.. and more.. and more.. Wakakakakka! Kalau boley sume nak kan. Tapi kalau impian-impian ini salah satu tercapai.. Alhamdulillah.. Sudah memadai.. Semoga impian ur all jua tercapai!

See Ya!! *wink*

[R]aya [Q]urban November 26, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
46 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca blog..

Skang jam menunjukkan pukul 3.48pm. Darik tadik hako mencarik-carik e-kad Aidil Adha untuk disematkan pada entry ini. Finally, nih jerk satu-satunya kad raya yang berjaya hako temui setelah penat menanya pakcik Google..

Hasilnya..

Lalu dengan tidak semena-mena hako dirundung kesedihan sedikit kerana tidak mengambil course IT dulu.. Kalau lah hako amik course IT, graphic dan sebagainya yang melibatkan computer.. Tentu hako berjaya m’create satu dua tiga empat lima e-kad raya yang cantik. Ahahahha..

Salam Aidil Adha~~

NOTE : Penulis akan pulang ke kampung ayahanda di Negeri 9 untuk sama-sama meraikan Aidil Adha. Sungguh tidak sabar rasanya untuk pulang.. Zasss~

~TaG fRoM QiS~ November 19, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
22 comments

Salam.

Tadik hako sajer jer bukak mail. Bukan nak baca sangat pon mail tuh. Tapi sajer jer nak usha saper yang sedang on9.. miahahaha. Tengok punyer tengok, berderet-deret comment blog yang masok. Lalu hako membuka blog, membalas komen, sehingga melawat blog-blog teman sehingga menemui tag ini di blog Cik Qis. Huwaa sangat susah mo menjawab. Namun disebabkan Qis yang cumel itew yang tag, hako jawab jugak la.. Ahahaha..  Tag untuk hari ini adalah “Tag 9 ttg aku SEDANG..”

1- Aku SEDANG online facebook.. hari-hari hako online untuk bermain “game” di sana.. ahahaha..

2- Aku SEDANG berasa kesejukkan akibat daripada aircond yang dipasang pada suhu yang agak melampau.. huhuuu

3- Aku SEDANG lihat mamat kat sebelah meja hako yang darik pagi tadik busy.. pendek kate tetiap hari lah busy nyer.. Hako jugak yang pree sentiasa.. Lalalalalalla~~

4-Aku SEDANG keletihan menaip dan memikirkan apa yang perlu hako jawab dalam tag ini.. help me.. Huwaaa…

5-Aku SEDANG melihat jam.. owhh baru pukul 5 suku.. lagi 15 minit utk pulang.. sangat lambat.. huhhh~~

6-Aku SEDANG menanti server okay kembalik.. selalu betol buat hal!! sungguh stress~

7-Aku SEDANG usha2 enset.. kot-kot lah ada msg masuk.. tetapi tiada.. huwaaa sungguh kuciwaaa.. sob3

8-Aku SEDANG hampir menjawab kesemua soalan.. yes2!!

9- Aku SEDANG menaip dan memikirkan mangsa untuk Tag ini.. rasakan kalian! ahahhaa~


TAG ini dipanjang kan kepada..

– Cik Qaseh-

-Cik Nick-

-Cik Yatie –

-En. DNA-

-En. Sata –

-Pn. M –

~MaLacCa~ November 10, 2009

Posted by "eS@RLi" in My Life.
10 comments

Ahahaha rasanya macam agak basi untuk diceritakan. Namun untuk tidak menghampakan pembaca (ekekekeke.. pasan der peminat) hako story-story jugak lah yerk hikss. Pas keja half day Sabtu ri tuh, hako ngan cik Nick berjanji untuk berjumpa di KL Sentral sebelum ke opis cik Baby. Dalam pukul 2 lebey rasanya kitorang sampai di opis cik Baby. Bertolak dalam pukul 3 cenggitew meneruskan perjalanan ke bandar yang bersejarah. Dalam perjalanan tuh, we all sempat menjamu selera di RNR Seremban dan sempat singgah di umah cik Sky kerana beliau ada mengirimkan “barang” untuk adek beliau.

Dalam pukul 6 lebey i guess bergerak dari umah cik Sky, kitorang meneruskan perjalanan ke Melaka Sentral untuk membuat tinjaun dan servey-survey hotel mana yang akan kitorang diami selama 2 ari berada di sana. Dan akhirnya, kitorang menemui juga sebuah hotel yang masih lagik available untuk kitorang berempat setelah puas cik Baby membuat panggilan fon dari satu hotel ke satu hotel.  “The Trend Hotel” namanya. ehehe..

Malam tuh lepas kitorang mandi dan merehat-rehatkan diri sebentar, kitorang keluar berjalan-jalan menghayati panorama malam di sekitar bandaraya Melaka. Namun, cuaca agak tidak mengizinkan ketika itu dimana ujan renyai-renyai mulai turun membasahi bumi. Kitorang sempat melihat upacara apa ntah bagi orang-orang Cina disepanjang jalan yang ketika itu bagai merayakan “sesuatu”.

Agak janggal di bandar Melaka kerana kedai makan diorang kebanyakannya telah pon ditutup walaupon jam pada ketika itu baru mencecah pukul 11 malam berbanding ngan area KL dan lembah Klang dimana kita masih boley lagi menjamu selera walaupon jam sudah menunjukkan pukul 5 pagi. Ehehehe.. (Sempat makan nasik ayam jer sebab gerai tuh jerk satu-satunya yang bukak dan rasanya kitorang pelanggan yang terakhir… miahaha).

Pulang ke hotel dalam pukul 1. Hako kalau kat tempat “baru” memang agak sukar untuk melelapkan mata. Kalau kat umah kebarangkalian hako terjaga malam adalah dalam setahun nisbah 3 kali kut. Muahahaha.. memang jarang giler. Tapi malam tuh terlalu lah sukarnya. Bila hako dah hampir terlelap dikejutkan pulak ngan suara gelak ketawa dari bilik sebelah. Bukan suara hantu jembalang tapi suara penghuni bilik sebelah. Hairan giler hako bilik yang kitorang duduki tuh tak kedap udara. Maybe sebab ada coridor di sebelah tingkap kitorang. Waktu tuh jam 5 pagi. Hako rasa hako baru jer melelapkan mata. Sepanjang malam tuh ada lebih 5 kali kut terjaga. Huwaaaa sangat stress!

Esoknya jam 10 pagi pas bersiap-siap dan breakfast, kitorang membuat lah lawatan sambil belajar… ahahaha.. Hako rasa hako sorang jerk yang excited sebab ur all taw kan hako belum pernah sampai kat Melaka nih berbanding dorang yang dah lebih 2 3 kali. Sian dorang.. tengok muka macam bosan giler jer. Haks! cik Nick offer bergambo ngan camera beliau. Namun oleh kerana keseganan tahap burung unta yer lah mana tak nyer.. hako de only one yang excited terlebey, deme idak.. syian kat hako taw.. Hako nolak lah sekali 2 walaupon hako memalu arnab pada mulanya dan berkeping-keping jugak lah interprem akhirnya.. miahahhaha..

Rupa-rupanya semua tempat-tempat yang menarik dalam suatu kawasan jugak. Memang sehari jalan dah abis. Habis sume tempat hako lawati. Sempat lah jugak beli survenier untuk dibawa balik. Tapi tak shoping banyak sangat pon coz hako bajet balik menaiki public transport kan.. lagu mana nak bawak kalau shoping manyak-manyak..

Petang tuh sempat ke Ayer Keroh berkunjung ke Taman Buaya dan melawati Zoo Melaka. Puas giler berjalan sampai mulai terasa sakit-sakit sendi dan kaki. Bertolak pulang dalam pukul 7 kot. Dinner sebentar di RNR Seremban jugak sebelum bertolak pulang. Sampai kat umah dalam pukul 11 malam. Dihantar direct oley cik Baby dan kawan beliau.

Dikesempatan ini jugak, hako nak mengucapkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih pada cik Baby, cik Nick dan kawan cik Baby tuh kerana sudi membawa hako berjalan-jalan di sana. Love ur all~